ABD’li otomobil devi sayılan Tesla’nın ilk elektrikli aracı piyasaya sürmesiyle ortaya çıkan elektrikli araçlar günümüzde tercih edilmeye başlayan yeni nesil bir araç şeklidir. Elektrikli araçların çalışabilmesi için elektrik desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli araçlarını evleri ve iş yerleri gibi kendi kullanım alanlarında şarj edebilen kullanıcıların yine de en çok tercih ettiği yöntem elektrikli araç şarj istasyonlarıdır.
Elektrikli araçların ise bu ihtiyaçlarını karşılamak için ise elektrikli araç şarj istasyonları kurulmaya başlamıştır. Bu şarj istasyonları, elektrikli araçların ihtiyacı olan enerjiyi onlara sağlamaktadır. Git gide büyük bir artış gösteren elektrikli şarj istasyonları, kişilerin kolaylıkla ulaşabilecekleri hemen hemen her noktaya inşa edilmektedir.
Geleneksel araçları bile geride bırakacak kadar kullanımı artan elektrikli araçların bir zorunluluğu haline gelen elektrikli araç istasyonları ise şirketlere ve kişilere yeni iş fikirleri oluşturmuştur. Bu bağlamda ise kişiler ya da işletmeler şarj istasyonu açmaya yönelik adımlar atmaya başlamışlardır. Peki şarj istasyonu açmak için neler gereklidir?
Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti ne kadardır? Gelin hep birlikte bu soruları cevaplayalım.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açmak İçin Gerekli Olan Standartlar Nelerdir?
Günümüzde git gide artan elektrikli araçların ortaya çıkması sonucunda ortaya çıkan şarj istasyonları bazı standartlar dahilinde açılabilmektedir. Şarj istasyonu kurulumunda gerekli olan bu standartları belirleyen EPDK, şarj istasyonu açabilmek için bu standartları zorunlu kılmıştır. Şarj istasyonu kurulumu yapabilmek için ise zorunlu olan şartlar ise şu şekildedir:
- Kurulum yapacak olan işletme kar amacı gütmemeli
- Kurulum yapacak olan kişinin ön lisans ya da lisans sahibi olması gerekmektedir.
- Elektrikli şarj istasyonu kurulumu hakkında ilgili dağıtım şirketlerine bilgi verilmelidir.
- Sadece elektrik tedarik lisansına sahip şirketler, şarj istasyonu açabilirler.
- İstasyon işletmesinde gerçekleşen her türlü değişiklik dağıtım şirketine bildirilmek zorundadır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyetleri Ne Kadardır?
Çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin devamı için ortaya çıkan elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlar yerine elektrikle çalışmaktadır. Bu araçların ise elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ise şarj istasyonları ortaya çıkmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde artışı gerçekleşen elektrikli araçlar ve elektrikli araç şarj istasyonları, ülkemizde de artış göstermektedir.
Bu bağlamda ise artış gösteren elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maiyetleri, elektrikli araç şarj üniteleri ve istasyon yapısına bağlı olarak değişmektedir. Şarj istasyonlarının kurulumunda kullanılan güneş enerji panelleri sayesinde ilk kurulumdan sonra maliyetler düşük olmaktadır.
Bu yüzden elektrikli şarj istasyonu kurmak isteyen kişilerin, güneş panellerini arttırmaları maliyetlerini azaltacaktır. Kurulum aşamasında güneş panellerini, şarj istasyonlarında çoğaltan firmaların giderleri fazla olsa da zamanla panellerden sağlayacakları enerjiyle maliyetlerini azaltacaklardır.
Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları da kullanılacak olan şarj ünitesine, sayısına, güneş panellerine ve depolama oranlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden elektrikli araç şarj istasyonları fiyatları hakkında net bir bilgi verilememektedir.