Jant Nasıl Yapılır?

tarafından
310
Jant Nasıl Yapılır?

Jantlar birçok yönden önemli sayılan araç parçalarıdır. Jant yapımında dikkat edilmesi gereken unsurların başında tasarım gelmektedir. Üretilecek olan jant göze güzel gelmeli ve muhtemel araç alıcıları tarafından beğenilecek formlarda olmalıdır. Bunun yanı sıra dayanıklı bir yapıda olması da jant üretimi açısından oldukça önemlidir.

Jant Tasarımı

Jant üretimine ilk olarak tasarım aşamasıyla başlanır. Bu tasarım oluşturulurken hem göze hitap eden hem de dayanıklı bir form oluşturması gerekir. Aynı zamanda ise üretilebilir bir yapıda olması gerekir. Yani üretim tekniklerinin bu formdaki ürünü oluşturabileceği bir tasarım yapmak bir tasarımcının en çok dikkat etmesi gereken kısımdır.

Mühendislik Araştırmaları

Üretilebilir durumda tasarlanan jantlar mühendisler tarafından incelenir. Bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleme çalışması yapılır. Bu modelleme çalışmasında çizilen jant dayanıklılık veya kullanım ömrü gibi bir çok konuda test edilir. Aynı zamanda belirli güvenlik standartlarına uygun bir jant üretimi olması gerektiği için bu standartların sağlanıp sağlanmadığı araştırılır. Daha sonra frenden gelen ısınma, süspansiyondan gelen kuvvetler bunların hepsi bir araya getirilerek bilgisayarda detaylı analizleri yapılır. Bu analizlerle üretilen jantların herhangi bir kırılma veya bozulma olmadan uzun yıllar kullanılabileceği ortaya koyulduktan sonra üretim aşamasına geçilir.

Jant Üretimi

Bu aşamaya kadar bütün çizim ve testler bilgisayar ortamında gerçekleşir. Üretim aşamasında ise tasarım ve dayanıklılık testlerinden başarı ile geçen jant çizimleri üretilmeye başlanır. Ham madde olarak ortalama bir jant görünümündeki alüminyum bloklar kullanılır. Bu ham madde dövülerek elde edilir bu sayede daha hafif ve daha dayanıklı olması sağlanır. Aynı zamanda dışarıdan gelen kuvvetlere her taraftan eşit bir şekilde dayanabilen bir ürün elde edilmiş olur. İlk olarak çizimleri yapılan jantların üretim şeması oluşturulur. Sırayla hangi makinelerin kullanılması gerektiği gibi detaylar araştırılır.

Daha sonra kullanılacak olan alüminyum blok bir torna makinesine koyulur. İlk olarak içi ve daha sonra dışı işlenir. Bu aşamada malzemenin %70′ i atılır. Daha sonra tornadan çıkan kısım bir frezeye koyulur. Bu kısımda jantın iç oyukları oluşturulur ve ana şekli verilir. Tasarım kısmının asıl oluştuğu kısım bu aşamada ortaya çıkmış olur. Jant kolları oyulduktan sonra jant ters çevrilir ve fazla ağırlığının atılımı sağlanır. Böylece hafif ve dengeli jantlar elde edilir. Bu işlem sonunda jantın yamuk olmaması hesaplanmış ve bu doğrultuda üretilmiş olur. Bu aşamadan sonra bir kez daha torna makinesine koyulur ve jantın simetrik olması sağlanır. Son olarak jantların doğru bir şekilde üretilip üretilmediği çeşitli testlerle kontrol edilir ve boyama işlemi yapılarak jant üretimi tamamlanmış olur.

Kaynak: https://lavivabet.vip/