HTC One X+ & İnceleme

tarafından
264
HTC One X+ & İnceleme

HTC’nin One X modelini güçlendirerek piyasaya sürdüğü One X+ akıllı telefonu, test merkezimizin konuğu oluyor.

Yeni nesil akıllı telefonların piyasaya çıkışının üzerinden aylar geçtiki. Firmalar, ellerindeki en güzel akıllı telefonları bir anda piyasaya sürerek inanılmaz bir rekabet ortamı yaratmayı başardılar. Samsung Galaxy S3’ü performans sıçraması yaşatırken, Sony de Ericsson’u satın aldıktan sonraki tasarım odaklı telefonlarıyla ön plana çıkıyordu. HTC de, One X model akıllı telefonuyla yarış içerisinde yer alıyordu. Şimdi ise One X’i bir adım ileriye götürerek, One X+ modelini piyasaya sürdü.

Tasarımı, bildiğin One X

One X+’a şöyle bir baktığımızda, One X’ten çok da farklı olmadığını görüyoruz. Ön tarafında genişçe bir ekran (e yani…), hemen üstünde bir ön kamera, eğimli kenarlar, elden kaymayan bir dış malzeme, çıkıntı biçiminde bir arka kamera, Beats Audio logosu… Bunların hepsi, One X’te de gördüğümüz tasarım öğeleriyle bire bir aynı.

Telefonun kasası, elde tutulmayı kolay kılan, basit bir biçimde tasarlanmış. Tuşlar ise basit bir şekilde dizilmiş. Sağ tarafında ses açma ve kısma tuşları yer alıyorken, kilit tuşu üst tarafa konumlandırılmış. Ses açma ve kısma tuşları, HTC 8X’teki gibi hissedilmeyecek bir yapıda. Kilit tuşu için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz; yeri gayet belli ve hissedilebilir.

Android 4.1 ve Sense arayüzü

Android için belli başlı markalar tarafıdnan hazırlanan çeşitli arayüzleri görmeye alışkınız. HTC’nin de tüm Android akıllı telefonlarında kullandığı Sense arayüzü, One X+’ta da yerini almış durumda. Sense arayüzünü bilmeyenler için hatırlatalım, daha çok her seçeneğin elinizin altında olmasına dayalı bir arayüz oluyor kendileri. Bunun çeşitli getirileri olduğu gibi, bazı durumda karışıklık da yaratabiliyor. Sense arayüzünün en büyük avantajı, tabii ki kilit seçenekleri. Kilit ekranına ayarlanabilen çeşitli animasyonlar ve kısayollar, HTC’yi tercih etmeniz için en önemli sebep olacaktır.

One X+ ile beraber sunulan Sense’te ise ufak tefek geliştirmelere gidilmiş. Bunlardan en çok göze çarpanı, direk olarak bildirim çubuğuna sabitlenmiş olan güç tasarruf modu. Bu modu aktifleştirerek telefonun daha uzun bir şarj süresine sahip olmasını sağlayabiliyorsunuz.

4.7 inçte 720p çözünürlük

Akıllı telefonları tercih ederken en çok dikkat çeken farklardan biri de, tabii ki ekranları. iPhone 4 ile gelen Retina Display’in kalite çıtasını yükseltmesiyle beraber, Android tarafında da yüksek çözünürlüklü ekranlar tercih edilmeye başladı. HTC One X+’ta da, One X’ten çok da farklı olmayan 720 x 1280 piksellik bir LCD ekran yer alıyor. 4.7 inç boyutundaki bu ekran, 312 ppi piksel sıklığı sunuyor.

Gorilla Glass ile desteklenen bu ekran, gerçekten çok hoş görünüyor. 312 ppi değeri, insan gözünün algılayabildiği 300 ppi değerinin üzerinde. Bu sebepten dolayı pikselleri saymanız mümkün değil. Haliyle, görüntüler de göze son derece hoş geliyor. Çözünürlük konusunda en ufak sıkıntı yaşatmayan bu ekran, renk kalibrasyonu konusunda da başarılı. Resimler ve videolar, rengine uygun bir şekilde görüntülenebiliyor.

Parlaklık konusunda da gayet başarılı olan ekran, yine de güneş altında bir miktar yansıma yapıyor ve görülebilirliği azalıyor.

Beats Audio’dan başkası yaalaaan…

Pek çok HTC akıllı telefonda olduğu gibi, One X+’ta da Beats Audio yazılımı yer alıyor. Bu yazılımın seste geliştirme yaptığı iddia edilse de, açıkçası çok da doğru olmadığını düşünüyorum. Evet, One X+’ın içerisinde, diğer telefonlardakinden daha güçlü bir anfi bulunuyor fakat belirli bir sesin üzerine çıkıldığı zaman bozulmalara sebep oluyor. Ses temizliği konusunda çok da başarılı olmasa da, bass konusunda rakiplerinden (Sony ve Clear Bass ikilisi hariç) bir adım önde.

Kutudan çıkan kulaklıklar ile beraber, orta seviyede bir müzik performansı elde ediyorsunuz. Fakat Sense arayüzünün müzik uygulaması, diğer markaların müzik uygulamalarından biraz daha karışık. Listeler ile şarkılar arasında dolanmak, ciddi anlamda can sıkabiliyor.

Ürünün dış hoparlör sesi, “fena değil” diyebileceğimiz bir seviyede ses çıkışı sağlayabiliyor.

Uçuk donanım ama…

One X+’ın içerisinde, 1.7 GHz hızında çalışan bir Tegra 3 işlemcisi yer alıyor. One X’te yer alan Tegra 3’ten biraz daha gelişmiş olan bu işlemciyi, 1 GB kapasiteli belek destekliyor. İşlemcinin 4 çekirdekli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Depolama alanına baktığımızda da, 32 GB ve 64 GB seçeneklerinin bulunduğunu görüyoruz.

Peki bu donanım, nasıl bir performans sağlıyor? İşte bu noktada çeşitli soru işaretleri bulunuyor. Sentetik testlerde son derece başarılı sonuçlar elde edebilen One X+, günlük kullanımda ilginç durumlara düşebiliyor. Oyunların çoğunda yüksek performans sağlayabiliyor. Fakat masaüstüne herhangi bir Live Wallpaper koyduğunuzda, ciddi anlamda yavaşlıyor. Bunun neden kaynaklandığını tam olarak anlayabilmiş değilim. “4 çekirdekli, 1.7 GHz Tegra 3… Şimdi istediğim gibi canlı duvar kağıdı kullanırım!” hevesim, arayüzde ciddi kasıntılara sebep olmasıyla beraber suya düştü. Bunun dışında normal arayüz performansı, gayet iyi durumda.

Donanımın en büyük sıkıntısı ise, fazlasıyla ısınan bir yapıda olması. 1.5 GHz hızında çalışan Tegra 3’e sahip olan One X’in çok ısındığını sizlere aktarmıştık. One X+’ta da herhangi bir iyileştirmeye gidilmemiş. Sadece internette dolaşarak bile ciddi anlamda ısınmasına sebep olabiliyorsunuz. Hatta oyun oynarken -kulaklığınız yanınızda değilse- birinin aramaması için dua bile edebilirsiniz. Evet, gerçekten çok ısınıyor.

8 megapiksele devam

HTC One X+’ın üzerinde yer alan kamera, One X’in üzerinde yer alan kamera ile aynı özellikleri taşıyor. 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekebilen ürün, netlik konusunda iyi sayılabilecek bir noktada. Oldukça hızlı bir şekilde görüntü yakalayabilen cihaz, seri çekim modu sayesinde kısa sürede çok sayıda fotoğraf çekip, içlerinden en temizini tercih edebiliyor. 1080p video kaydı da alabilen ürün, kayıt esnasında fotoğraf yakalayabiliyor olmasıyla ön plana çıkıyor.

Ürünün ön tarafında yer alan 1.6 megapiksellik kamera için “sadece görüntü yakalamaya yarıyor” desek, çok da yanlış olmaz. Ön kameranın kalitesi, ciddi anlamda sıkıntılı. Bu kamera, aynı zamanda 720p video da çekebiliyor.

2100 mAh batarya ile…

…1 günden biraz fazla kullanabiliyorsunuz. Ama yine de tam anlamıyla “2000 mAh’nin hakkını verecek” düzeyde değil. Zira harcanan enerjinin bir çoğu, size ısı olarak geri dönüyor…

Cihaza şöyle bir baktıktan sonra One X’in açıklarını kapatmak yerine, daha güçlü hale getirlmesinin amaçlandığını söyleyebiliriz. 1.7 GHz’lik Tegra 3 yerine daha düşük hızda çalışan fakat daha az ısına bir işlemci tercih edilese, daha iyi olurdu diyebiliriz.

Sonuç olarak aldığımız veya alacağımız one x+ işimizi uzun bir zaman göreceğe benziyor farklı yapısı ve güçlü donanımı ile Htc’nin yeni amiral gemilerinden birisi