Hoparlörün Tarihsel Süreci

tarafından
292
Hoparlörün Tarihsel Süreci

Hoparlör, ses sinyallerini dönüştüren akustiklerdir. Hoparlörün gelişimi 1871 yılında telefonun icat edilmesiyle başlamıştır. Gelişim süreci telefonun icadına paralellik gösteren hoparlörün ilk örnekleri, oldukça büyük ölçülerdeydi. Zaman içerisinde radyo, televizyon ve sinema salonlarının yaygınlaşması hoparlörün gelişmesine zemin hazırladı. 1925 yılına gelindiğinde Edward Kellog ve Chester Rice tarafından dinamik hoparlör icat edildi.

İcat edilen yeni hoparlör sistemi, örtülü seslerin net çıkmasını, ses seviyesinin yüksek oranda artmasını ve taşınabilirliğinin kolay olmasını sağladı. Radyo ve sinema salonlarında dinamik hoparlör kullanılmaya başlandı. 1925 yılından sonra birçok bilim insanı tarafından geliştirilerek günümüze kadar devam etti. Sonu olmayan teknolojiye paralel olarak hoparlörün gelişimi günümüzde de devam etmektedir.

Hoparlör Nasıl Çalışır?

Hoparlörün çalışma prensibi, manyetik telli ses sargısının, sabit bir mıknatıs ile birbirlerine uyguladıkları zıt kuvvettir. Sargı ileri geri hareket ettikçe, esnek bir koni hızla titreşir. Bu da hoparlörün önündeki havayı titreştirerek ses dalgalarının oluşmasını sağlar.

Hoparlör Nasıl Yapılır?

Hoparlörler en az iki mıknatıs ve koni bileşimine sahiptir. Bunlara sürücü adı verilir. Hoparlörün içindeki manyetik bileşimi bir araya getirmek, fabrikada iki plaka demirin 13 mm kalınlıkta kesilmesiyle başlar. Kesilen plakalar torna makinesine alınır. Burada plakaların ortasına biri küçük diğeri büyük olmak üzere iki farklı delik açılır. Daha sonra çekirdek denilen kalın yuvarlak bir parça kesilir. Çekirdek daha önce açılan iki deliğe süper güçlü yapıştırıcı ile tutturulur.

Yapıştırılmasına rağmen ek olarak bu iki parça birbirlerine vidalanır. Bunun nedeni oldukça güçlü olan manyetik çekim kuvvetine parçaların dayanmasıdır. Ardından metal sepet adı verilen bir parça, plakaların ön kısmına yapıştırılır. Daha sonra halka şeklindeki materyal, plakanın arkasına yapıştırılır. Bir araya getirilmiş parçalardan oluşan yapıya, manyetikleme makinesinde 600 voltluk doğru akım verilir. Bu makine içine konulan yapıya, artı ve eksi kutuplar arasında güçlü bir manyetik çekim kuvveti ekleyerek, yapıya mıknatıs özelliği kazandırır. Ardından mıknatıs yapı ile etkileşime girecek olan ses sargısı yapılmaya başlanır.

Bir ses sargısı içinden elektrik akımı geçtiği sürece, mıknatıs özelliği gösteren bir cisimdir. Ses sargısının üzerine bakır teller eklenerek, artı kutbun eksi kutbu itmesi için gereken elektromanyetik alan sağlanır. Sargı ön plaka ve çekirdek arasına yerleştirildikten sonra, üzerine esnek kumaştan meydana gelen ve sargının manyetik yapıya sürtünmesini engelleyen, bir alt süspansiyon yapıştırılır. Son olarak genelde kartondan veya plastikten yapılmış olan bir koni yapıştırılır. Elektriksel bağlantılar, toparlanan yapıya eklenir. Tamamlanan hoparlör teknisyenler tarafından kontrol edilir ve işlem tamamlanır.

Kaynak: https://lavivabetgiris.net/