10 Ölümcül İş Bulma Hatası

tarafından
717
10 Ölümcül İş Bulma Hatası

İş arama sürecinde yapmanız gerekenler kadar asla yapmamanız gereken bazı hatalar da vardır. İş arama sürecini baltalamamanız ve hak ettiğiniz iş pozisyonlarına kabul edilmeniz için gerekli olan iş başvuru önerileriyle birazdan bahsedeceğimiz iş bulma hatalarına düşmezsiniz. İşte 10 ölümcül iş bulma hatası ve bu hataları önlemeniz için yapmanız gerekenler:

  1. Özensiz Hazırlanan CV İle Başvurmak

Hangi işe başvurursanız başvurun, işvereninizin profesyonel birisi olduğunu ve sizinle birlikte başvuru yapan daha pek çok adayın olduğunu göz önünde bulunmanız gerekir. Özensiz hazırlanan bir CV iş için uygun bir aday olmadığınızı, iş için yeterli özeni göstermediğinizi gösterecektir. Profesyonel bir şekilde, özgün ve dolu görünen bir CV hazırlamak istiyorsanız www.cvmaker.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Diğer adayların arasında ön plana çıkmanız için CV hazırlama önerileri, CV’nizi dolu göstermenizi sağlayacak ipuçları, özgün ve profesyonel CV şablonları ile hazırlayacağınız CV diğer adayların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda işvereninizin başvurunuzu hatırlamasını sağlayarak işe kabul şansını arttıracaktır.

  1. Hazır Olmadan Başvuru Yapmak

İş hayatına hiç atılmadınız ve neyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz aynı zamanda da araştırmadan başvuru yapıyorsunuz. Ya da işten çıkarıldınız, haksızlığa uğradınız ve olaylara rasyonel değil, duygusal olarak yaklaşarak hazır olmadan iş başvurusu yapıyorsunuz. Bu iki durumda da iş pozisyonu için hazır olmadığınızdan başvurunuz kabul edilmeyecektir. İşlere kendinize güvendiğinizde, iş başvuru hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzda başvurun. Aksi takdirde olumsuz görüşmeler daha çok sinirlerinizin bozulmasına ve kendinize olan güveninizin sarsılmasına neden olabilir.

  1. Önceliklerinizi ve Güçlü Yönlerinizi Bilmeden Başvurmak

Hangi iş ilanı olursa olsun bir işe başvurmadan önce önceliklerinizi çok iyi belirlemeniz çok önemlidir. Motivasyon kaynağınız, yetenekleriniz, bilgi ve eğitim düzeyiniz gibi konulara net cevap vermeniz gerekir. Eğer bunlara net cevap veremiyor ve iş ilanında kariyer hedeflerinize cevap bulamıyorsanız yanlış işlere başvuru yapıyorsunuz demektir. İşe alım sürecinde işvereniniz o iş için ne kadar uygun olduğunuzu, görevinizi ne kadar iyi yerine getireceğinizi bilmek isteyecektir. Bu nedenle her zaman önceliklerinizi ve güçlü yönlerinizin bilincinde olarak doğru iş pozisyonlarına başvuru yapın.

  1. Özel Hayatı Filtrelememek

Teknolojinin hayatımıza girmesi ile özel hayatımızı takip eden kişi sayısı da artmaya başladı. Özellikle sosyal medya hesaplarınızda profesyonel olmayan, işvereninizin tuhaf ya da uygun olmayan fotoğraf, video ve paylaşımlarınızı görmesi iş başvurunuzun reddedilmesine neden olacaktır. Zira artık işverenler iş ilanları ile iş başvurusu yapan adayların site, sosyal medya gibi hesaplarını inceleyebilmektedir. Özellikle CV’sini beğendikleri adaylar hakkında mülakattan önce bilgi edinmek isteyen işverenler bu yola başvurmaktadır. Bu nedenle sosyal medya paylaşımlarınızı yaparken özel fotoğraf ve videolarınızı sadece arkadaşlarınızın ya da yakın arkadaş çevrenizin göreceği şekilde filtreleyin. Hesaplarınızın gizlilik ve güvenlik ayarlarını yeniden şekillendirin.

  1. İş Arama Metotlarını Etkin Kullanmamak

İş ararken güncel iş ilanlarını takip etmeniz, en kısa sürede başvuru yapmanız ve başvuru süresini kaçırmamanız bakımından çok önemlidir. Bu nedenle kamu kuruluşlarının ilanlarının yayınlandığı İŞKUR https://www.turkiye.gov.tr/kriterlere-gore-acik-is-sorgulama adresini ve diğer iş ilan sitelerini yakından takip etmenizi öneririz.

  1. İşverene Katacağı Değeri Doğru İfade Etmemek

Mülakatlar hazırlık gerektiren, kendinizden ne fazla emin ne de çok mütevazi ve özgüvensiz davranmamanız gereken görüşmelerdir. İşverenler adayların görünümüne, karakterine ve fonksiyonel yeteneklerine göre seçim yapacaktır. Bu nedenle iş görüşmesi sırasında size yöneltilen soruları iyi dinleyin ve net ancak detaylı cevaplar verin. İş etiği ve kurallarına önem verin, görüşme sırasında kibar olun ve görüşme sonrasında teşekkür edin.

  1. Kendi Değerini Bilmemek

Maddi beklentilerinizi başvurduğunuz iş ilanının sektör dinamiğine göre belirlemeniz gerekmektedir. Başvurduğunuz iş pozisyonu için üst ve alt sınır maaşları bilmek ve istediğiniz maaş sorulduğunda buna göre bir maaş teklifi sunmak akıllıca olacaktır. Aksi takdirde çok yüksek bir teklifte bulunduğunuzda işe alınmadığınız gibi aynı zamanda az maaşı kabul edip hak ettiğinizden aşağı bir ücret karşılığında çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

  1. Dış Görünüme Dikkat Etmemek

İş başvurusu yaptıktan sonra mülakat aşamasında dış görünümünüze dikkat etmeniz çok önemlidir. Eğer iş bulmak istiyorsanız içinde rahat edebileceğiniz, sizi şık gösterecek ve işvereninizin uygun bulacağı kıyafetler giyin. Örneğin kot pantolon ve kazak ile başvuruya gitmek iş için özensiz olduğunuz intibaı uyandırabilir.

  1. Firmayı Araştırmadan Görüşmeye Gitmek

Firmalar genelde görüşmelerde şirketleri ile ilgili olarak bilginizi ölçecek mülakat soruları sorabilirler. Bu nedenle firma ile ilgili araştırma yapıp bilgi toplayarak görüşmeye gitmenizi öneririz. Özellikle firmanın hangi alanda çalıştığı, iş ortakları, yurtdışı bağlantılı olup olmadığı, şirket değerleri, çalışma prensipleri gibi alanlara araştırmanızı yoğunlaştırın.

  • Görüşmede Alakasız Konulardan Bahsetmek

Görüşmeler başvurulan iş pozisyonları bakımından işveren ya da işverenlerin sizi daha detaylı tanıyabilmelerini sağlamaktadır. Bu nedenle işverenler direkt olarak kesin sorular sorabilecekleri gibi kendinizi tanıtmanız, şirkete neler kazandıracağınız gibi genel nitelikte sorular da sorabilirler. Size bu sorular sorulduğunda başvurduğunuz iş pozisyonuyla bağlantılı özelliklerinizi söyleyin. İş pozisyonu ile bağlantılı olmayan hobileriniz ve özellikleriniz profesyonelliğinize gölge düşürecektir.